Élelmiszerek összetétele és csoportosítása

menu-ketogen-terapia-megvalositasa

Minden diéta első lépése a nyersanyag válogatás szokott lenni. Itt meg kell határozni a fogyasztható, a mértékkel fogyasztható és a kerülendő alapanyagok körét.

 

Ketogén diétában a meghatározás fő szempontja a magas zsírtartalom és az alacsony fehérje- és felszívódó szénhidrát tartalom. Minél több a zsiradék, és kevesebb a másik két tápanyag mennyisége, annál jobban, és annál többször kerülhet az étlapra.

 

 

Élelmiszer típus Nagy mennyiségben fogyasztható Mértékkel, számolva fogyasztható Nem javasolt fogyasztásra
Zsiradékok: vaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír, napraforgó olaj, olívaolaj, tökmagolaj
Egyéb: tepertő, olívabogyó, csécsi szalonna, füstölt szalonna, mascarpone sajt, tejszín, velő, tőgy tojás sárgája tojás fehérje
Zöldségfélék: avokadó, paprika, paradicsom, uborka, saláta, káposztafélék, zöldbab, tök, cukkíni, sóska, spenót zöldborsó, burgonya, pasztinák, babfélék, sütőtök, bimbóskel
Gyümölcsök: alma, málna, eper, narancs, citrom, grapefruit szilva, banán, körte, dinnyék, naspolya, szőlő, ringló, sárgabarack
Gyümölcskészítmények: szörp, levár, jam, befőtt
Gabonaalapúak: abonett, kifli karika, cérnametélt, gabonapelyhek, Gastroyal zsírégető liszt, Norbi UpDate termékek, mandulaliszt, szezámmagliszt, mák kenyér, kalács, briós, zsemle, száraztészták, lisztek
Húsfélék: belsőség, zsíros hal, sertés dagadó, tarja, oldalas, köröm, csülökbőr, szárnyas bőr, kolbász, szalámi, májkrémek sovány sertés, szárnyas, borjú, vad, hal húsa, sonkafélék, felvágottak
Tej és tejtermékek: magasabb zsírtartalmú tej, tejföl, ömlesztett sajt, füstölt sajt kefir, joghurt, túró, sajtok általában, gyümölcsjoghurt