Az előírt zsír és fehérje-szénhidrát arány kiszámítása

menu-ketogen-terapia-megvalositasa

A tápanyagok a táplálék kémiailag és biológiailag jól meghatározható alkotórészei, amelyek az élő szervezet működésében sokrétű feladatot látnak el. A tápanyagok az élelmiszereink összetevői, mennyiségük és arányuk jellemző az adott élelmiszerre.

 

Megkülönböztetjük a testépítő fehérjéket, az energiát adó szénhidrátokat és zsírokat, illetőleg a szervezet anyagcseréjének szabályozásában résztvevő vitaminokat és ásványi anyagokat.

A tápanyagokat alapvetően két nagy csoportba lehet sorolni:

  • az energiát adókra: zsírok, szénhidrátok és fehérjék
  • valamint az energiát nem adókra: vitaminok, ásványi anyagok.

A szervezetben az anyagcsere-folyamatok hatására az energiát adó tápanyagok lebomlanak, és eközben különböző mennyiségű energia szabadul fel.

Egy gramm zsír elégetésekor a szervezetben 9,3 kcal energia keletkezik, míg egy gramm szénhidrát illetve fehérje esetében mindössze 4,1 kcal. Egy-egy étel vagy ital energiaértékét a benne lévő energiát adó tápanyagok mennyisége határozza meg. Táplálkozás-élettan értékét azonban az összes tápanyag mennyisége és aránya.

Példa a 4:1 arány kiszámítására az almalevesen keresztül

Nyersanyag Mennyiség Zsír Fehérje + Szénhidrát
Alma 100 g 0 g 7,1 g
Tejszín 100 g 30 g 5,6 g
Tojássárgája 1 db 4,9 g 2,5 g
Fűszerek ízlés szerint, de cukor helyett édesítőszer!
ÖSSZESEN:   34,9 g 15,2 g
x4 = 60,8
60,8-34,9=25,9
Vaj (4:1) 32,5 g