A ketogén terápia lényege

ketogén terápia lényege

Ideggyógyászok az I. világháború alatt az éhező polgári lakosság körében a legsúlyosabb epilepsziás betegek átmeneti javulását, a görcsök gyakoriságának csökkenését észlelték, majd a háború (és az éhezés) végeztével a betegek állapotának rosszabbodását írták le.

 

A ketogén diétát a mai értelmében 1928-ban Lennox definiálta először.
A ketogén diéta egy nagyon magas zsír, életkornak megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből álló diéta. Azt szokták mondani, hogy utánozza az éhezést, bár ez csak részben igaz.
Igaz abból a szempontból, hogy az anyagcserét rákényszeríti, hogy az energianyerésre a zsírokat használja, amelyből jelentős mennyiségű ketontest képződik, és így a szervezet ún. ketotikus állapotba kerül.
Nem éhezik viszont a személy abból a szempontból, hogy nem kell éhség érzetet megélnie. A ketogén diétával magas energia bevitel valósul meg. Az éhezést a szervezet csak pár napig tolerálja, míg a ketogén diétát akár évekig.

Mivel a szénhidrátból kevés kerül a szervezetbe, az energiatermelés nagy része a zsírsav béta-oxidációja során a mitokondriumokban zajlik. A zsírsav oxidáció fokozódása a Szentgyörgyi-Krebs-ciklus hatékonyságát csökkenti, mely az acetil-koenzim-A túltermelését eredményezi és ebből hozza létre a máj a három ketontestet:

  • a β-hidroxi-vajsavat
  • az acetecetsavat és az
  • acetont.

Kutatások során kiderült, hogy a ketontesteknek van görcs gátló hatásuk, ellentétben az antikonvulzív gyógyszerekkel, melyek csak elnyomják a görcsöket, de nem gyógyítják, nem védik ki és nem előzik meg az idegsejtek görcsre való hajlamosságát.
A diéta alkalmazkodási változásokat vált ki az agyi energia anyagcserében, megváltozik a sejtek energia-háztartása, nő az ATP/ADP arány, javulhat az ionpumpák hatásfoka – a ketontestek hatékonyabb fűtőanyagok, mint a glükóz – és ez lehet az idegelemeket védő hatás lényege.
Másik álláspont szerint a ketontestek kémiai szerkezete nagyon hasonló egy ingerületátvivő vegyülethez (GABA), amiből az epilepsziásoknak kevés áll rendelkezésre. Ketogén diéta hatására azonban emelkedik ennek szintje a liquorban (agyvíz). Vélhetően ezeknek és ki tudja még milyen más hatásoknak köszönhetően működik a ketogén diéta.