A LGIT egy speciális magas zsírtartalmú étrend mely hasonlítható a ketogén diétára. Napjainkban már egyre többször javasolják a görcsrohamok kezelésére. Központjában a szénhidrát fogyasztás áll, melyeket alacsony glikémiás indexű szénhidrátokból fedezünk.
A glikémiás index (GI) egy olyan mérőszám, mely megmutatja a szénhidrátok hatását a vércukorszintre. Amikor szénhidrátokat emésztjük, azok hatással lesznek a glükóz szintjére a véráramban. Az egyszerű szénhidrátok gyorsan emészthetőek és gyorsan megemelik a vércukor szintet, tehát magas GI rendelkeznek. A szénhidrátok, amelyeknek emésztése lassú, lassan emelik meg a vércukor szintet, alacsony glikémiás index-el rendelkeznek.
Az élelmiszerekben a GI érték 0 és 100 között van. Az LGIT azokat az ételeket foglalja magában, amelyeknek a glikémiás indexük 50 vagy annál alacsonyabb. Tehát a napi szénhidrátokat csak ezek közül szabad felhasználni, amellett, hogy fehérje és zsiradék is fogyasztható. Ezért étkezés kiegyensúlyozott, egyidejűleg fogyaszthatóak a különböző zsír és fehérjeforrások, valamint az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok.
Ki fejlesztette ki ezt a diétát?
2002-ben Dr. Elizabeth Thiele gyermekneurológus és a dietetikus Heidi Pfeifer alakította ki a diétát, Massachusetts-i General Hospital Boston-ban. Céljuk volt, hogy kidolgozzanak egy új lehetőséget a ketogén-terápia mellé, mellyel egy liberálisabb diétát tudtak javasolni, a megfelelő hatékonyság megtartása mellett.
Általános glikémiás index (GI) táblázat
Glikémiás index | Élelmiszerek |
---|---|
Magas GI értékű élelmiszerek | • Szőlőcukor, kristálycukor és egyéb cukrok • Fehérlisztből készült pékáruk és tészták • Gabonafélék többsége (pld. gabonapehely, kukoricapehely, müzli, puffasztott gabonatermékek) • Burgonya (jól átfőtt/sült, püré) • Egyes zöldségek (pld. sütőtök, pasztinák, karórépa) • Egyes gyümölcsök (pld. görögdinnye, aszalt datolya) |
Közepes GI értékű élelmiszerek | • Méz • Fehér rizs, burgonya (közepesen átfőtt, sütőben sült) • Befőttek és lekvárok • Egyes gyümölcsök (pld. ananász, sárgadinnye, aszalt gyümölcsök többsége) • Egyes zöldségek (pld. fehérrépa, cékla) |
Alacsony GI értékű élelmiszerek | • Étcsokoládé (70%-nál magasabb kakaótartalmú) • Egyes gabonafélék (pld. árpa, hajdina, quinoa, barna rizs) • Hüvelyesek (pld. bab, lencse, csicseriborsó) • Tejtermékek (pld. tej, joghurt, kefir, túró, sajtok) • Diófélék és olajos magvak • Gyümölcsök többsége • Zöldségek többsége |
Rendkívül alacsony GI értékű élelmiszerek | • Húsok, vadhúsok és sonkafélék (pld. marha, csirke bárány, pulyka, borjú, fürj, galamb) • Halak és kagylók (pld. tőkehal, rák, makréla, szardínia, lazac, fésűkagyló, nyelvhal, kardhal, pisztráng, tonhal) • Gombák és tojás • Vajak, zsírok és olajok • Alkoholok többsége |