Viktor története

„Viktor születése óta szenved epilepsziában. Napközben és éjszaka is nagyon sok rohammal küzdünk, ami nekem egy 24 órás szolgálatot jelent mellette. Különböző fejlesztésekre járunk, ami szinte az egész napunkat kitölti. A betegsége elején még eljártunk játszótérre, szervezhettünk közös programokat más családokkal, gyerekekkel, de most sajnos nem tudunk ezekre időt szakítani.
A Bethesdában voltunk éppen gyógyszer átállításon és ott találtam egy szóróanyagot a ketogén terápiáról, amiről aztán sokat olvastam az interneten is. Ezután beszéltem a dietetikussal, akitől nagyon sok információt kaptam. Aztán belevágtunk. Igazából teljesen görcsmentessé nem tette Viktort, de lényegesen javított a magatartásán, a figyelmén.
Félévente szoktunk kontrollra menni a főorvosnőhöz, és bizony most amikor legutóbb voltunk, azt mondta, hogy szinte hihetetlen, mekkora változást lát a gyereken, természetesen jó irányba. A görcsei enyhébbek, illetve a napközbeni rohamokat teljesen eltüntette.
A bevezetéssel sem volt gond, mert a tápszer vaníliás változatát nagyon szereti, az bármikor jöhet és az nagyon finom. Reggelire szoktam adni legtöbbször vagy amikor éppen gondolunk egyet. Hát először féltem tőle, nehéznek tűnt, de miután tényleg volt, aki megmutatta, hogyan kell kivitelezni, egy ételt megfőznöm, akkor rájöttem, hogy nem olyan ördöngös dolog.
A tápszer elkészítése egyszerű, sok időt nyerek vele. Így ma már napközben újabb és újabb programokat szervezek Viktornak, mert belefér a mindennapjainkba. Legutóbb az Állatkertben voltunk, és a játszótérre ismét eljutottunk. Én nagyon örülök, hogy kipróbáltam és akartam, hogy csinálhassam.”

Viktor anyukája

„Mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy nem kell félni a diétától, mert magyaros diéta ez, a magyaros alapanyagokból lehet legjobban kivitelezni a diétát. Ha mégis elakadtunk, a dietetikusra mindig számíthattunk. Segített bármilyen tanácsra volt szükségünk. „Újra” tanultunk főzni, de megérte, mert visszakaptuk a fiunkat.”

Viktor apukája

Az élelmiszerek összetételéről és a ketogén diéta során használható alapanyagokról bővebben olvashatsz az Élelmiszerek összetétele és a Tápanyagtáblázatok segédleteinkben!