Gyakorlati tanácsok a ketogén terápiához

gyakorlati tanácsok

A gyakorlatban a nyersanyagajánlást úgy kell elképzelni, mint egy fordított táplálkozási piramist.

 

Állati zsírok, növényi olajok

A piramis alja, a legszélesebb és legtöbbször fogyasztható állati zsírok, növényi olajok, magas zsiradék tartalmú készítmények: tejszín, szalonna, tepertő, velő, olajbogyó, avokádó, majonéz. A zsiradékok közül bármelyik használható, sőt javasolt is többfélét váltogatva alkalmazni, hiszen mindegyiknek más az íze és így változatossá tehető az étkezés.

  • A zsiradékokat érdemes különféle ízesítőanyagokkal átsütni, részben mert finomabbá, részben mert változatosabbá lehet tenni a menüsort. Például a sertészsírt, libazsírt vöröshagymával, fokhagymával, köménymaggal, kevés fűszerpaprikával lehet ízesebbé tenni.
  • Nassolásra is ezt a termékcsoportot lehet javasolni: csíkokra vágott szalonnát, olajbogyót lehet akár étkezések közben is csipegetni. Ez ugyan egy egészséges táplálkozási ajánláshoz szokott fülnek nagyon furcsán hangzik, mégis a valóságban ez a követendő a ketogén diétás kezeléskor.

Magas fehérjetartalmú élelmiszerek

A piramis középső részét a magas fehérjetartalmú élelmiszerek adják.

Nézzük először a húsokat:

  • A húsok közül csak a magas zsírtartamú tarja, oldalas, belsőség, jöhet szóba. Ami még javasolható az a bőr. Például a csirke lehúzott bőréből készült pörkölt, a füstölt csülök kocsonyás bőre, sőt ez akár párizsiasan (liszt, tojás sárga) elkészítve.
  • A halételek magas fehérjetartamúak, így nehezen illeszthetők be a diétába, bár az is igaz, hogy vékony szelet hal, jó zsíros majonéz alapú mártással (Remulad, Tiroli, Gribich, Svéd, Auróra, stb.) leöntve elképzelhető egyszer-egyszer a változatosság miatt.
  • A húskészítmények közül a kolbászok, szalámik esetleg a töltelékes (párizsi, virsli, stb.) áruk jöhetnek szóba, de a fehérjetartalom miatt ezt is számolva kell adni.

Tej, tejtermékek és a tojás:

Ezek felhasználása erősen korlátozott, hiszen magas fehérjetartalmúak. Javasolható a tejszín, Mascarpone sajt, vaj, tojássárgája.

  • A fehérjét egyáltalán nem lehet alkalmazni, mert olyan mennyiségű zsiradékot kéne mellé tenni, ami már ehetetlenné tenné az ételt. A tojás konyhatechnikában betöltött szerepe (kötőanyag, lazítóanyag, díszítőanyag, stb.) is erősen le van korlátozva.

Jól alkalmazható zöldségek:

A zöldségek magas víz- és rosttartalmuknak (uborka, tök, patisszon, karalábé, karfiol, stb.) köszönhetően szerencsére jól alkalmazhatók.

  • A belőlük készített krémlevesek, pürék, sűrített főzelékek, töltött és rakott ételek, megfelelő átalakítással a diéta alapját képezik.
  • Reszelve, nyersen vagy párolva vajjal elkeverve zöldségkrémként is alkalmazhatók, amit paprikába, paradicsomba is bele lehet tölteni, és kisétkezésre lehet adni.

Gyümölcsök mértékkel:

A gyümölcsöknek jól felszívódó gyümölcscukor tartalmuk határt szab az alkalmazhatóságnak. Itt is jellemzően a magas víz- és rosttartalmú (alma, narancs, málna, birs, stb.) vagy jellegzetes ízű alapanyagok kerülnek előtérbe, amelyekből kevés is elegendő (banán).

  • Ezekből gyümölcslevesek, tejszínes-vajas turmixok, tejszínes habok, mártások, vajas pudingok, krémek készíthetők. Önálló étkezésként, mint asztali gyümölcs nem javasolhatók.

Szénhidrátok fogyasztása szinte tilos!

A piramis csúcsán ketogén diétában az összetett, felszívódó szénhidrátban gazdag élelmiszerek állnak: kenyér, péksütemény, tészta, burgonya, rizs, és senki ne feledje a cukrot és a mézet is ide helyezni! Ezek fogyasztása szinte tilos, hiszen kevés mennyiség esetén is felborul a javasolt zsír és fehérje+szénhidrát arány, amit pedig az LCT típusú étrend megkövetel.
Amit ilyenkor szoktunk javasolni szendvics „alátétnek” azaz Abonett, vékony szelet kifli karika bő zsiradékban átsütve. Levesbetétként esetleg pár szál cérnametélt jöhet szóba.

Az egészséges táplálkozásnál megszokott szlogen, hogy az olajban sült burgonya nagyon zsíros, itt nem állja meg a helyét. Itt, még azt is „nyakon kell önteni” olajos-ecetes öntettel, majonézmártással, sőt az a legjobb, ha sülés után a sütő zsiradékban hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre, mert ekkor még több zsiradékot szív magába. Hasonló módon lehet eljárni sült zöldségekkel is, mert akkor kevésbé zsíros mártást kell mellé adni.

Édességek fogyasztása csak a ketogén receptekben megadott, vagy a tanultak alapján önállóan kitalált, de diétába illő süteményekből lehetséges!

Folyadékokról…

A folyadékok tekintetében kizárólag a cukrot (mézet) nem tartalmazók jöhetnek szóba: ásványvíz, light szénsavas italok, mesterséges édesítővel készült teák. Vigyázat, mert a diabetikus, azaz a cukorbetegek számára fogyasztható italoknak (édességeknek) is jelentős cukortartalma lehet.

A fűszerezés fajtáját, módját és mértékét a gyermek életkora szabja meg. Nyugodtan lehet használni friss és szárított fűszernövényeket egyaránt.