Minden diéta első lépése a nyersanyag válogatás szokott lenni. Itt meg kell határozni a fogyasztható, a mértékkel fogyasztható és a kerülendő alapanyagok körét.
Ketogén diétában a meghatározás fő szempontja a magas zsírtartalom és az alacsony fehérje- és felszívódó szénhidrát tartalom. Minél több a zsiradék, és kevesebb a másik két tápanyag mennyisége, annál jobban, és annál többször kerülhet az étlapra.
Élelmiszer típus | Nagy mennyiségben fogyasztható | Mértékkel, számolva fogyasztható | Nem javasolt fogyasztásra |
---|---|---|---|
Zsiradékok: | vaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír, napraforgó olaj, olívaolaj, tökmagolaj | ||
Egyéb: | tepertő, olívabogyó, csécsi szalonna, füstölt szalonna, mascarpone sajt, tejszín, velő, tőgy | tojás sárgája | tojás fehérje |
Zöldségfélék: | avokadó, paprika, paradicsom, uborka, saláta, káposztafélék, zöldbab, tök, cukkíni, sóska, spenót | zöldborsó, burgonya, pasztinák, babfélék, sütőtök, bimbóskel | |
Gyümölcsök: | alma, málna, eper, narancs, citrom, grapefruit | szilva, banán, körte, dinnyék, naspolya, szőlő, ringló, sárgabarack | |
Gyümölcskészítmények: | szörp, levár, jam, befőtt | ||
Gabonaalapúak: | abonett, kifli karika, cérnametélt, gabonapelyhek, Gastroyal zsírégető liszt, Norbi UpDate termékek, mandulaliszt, szezámmagliszt, mák | kenyér, kalács, briós, zsemle, száraztészták, lisztek | |
Húsfélék: | belsőség, zsíros hal, sertés dagadó, tarja, oldalas, köröm, csülökbőr, szárnyas bőr, kolbász, szalámi, májkrémek | sovány sertés, szárnyas, borjú, vad, hal húsa, sonkafélék, felvágottak | |
Tej és tejtermékek: | magasabb zsírtartalmú tej, tejföl, ömlesztett sajt, füstölt sajt | kefir, joghurt, túró, sajtok általában, gyümölcsjoghurt |