A tápanyagok a táplálék kémiailag és biológiailag jól meghatározható alkotórészei, amelyek az élő szervezet működésében sokrétű feladatot látnak el. A tápanyagok az élelmiszereink összetevői, mennyiségük és arányuk jellemző az adott élelmiszerre.
Megkülönböztetjük a testépítő fehérjéket, az energiát adó szénhidrátokat és zsírokat, illetőleg a szervezet anyagcseréjének szabályozásában résztvevő vitaminokat és ásványi anyagokat.
A tápanyagokat alapvetően két nagy csoportba lehet sorolni:
- az energiát adókra: zsírok, szénhidrátok és fehérjék
- valamint az energiát nem adókra: vitaminok, ásványi anyagok.
A szervezetben az anyagcsere-folyamatok hatására az energiát adó tápanyagok lebomlanak, és eközben különböző mennyiségű energia szabadul fel.
Egy gramm zsír elégetésekor a szervezetben 9,3 kcal energia keletkezik, míg egy gramm szénhidrát illetve fehérje esetében mindössze 4,1 kcal. Egy-egy étel vagy ital energiaértékét a benne lévő energiát adó tápanyagok mennyisége határozza meg. Táplálkozás-élettan értékét azonban az összes tápanyag mennyisége és aránya.
Példa a 4:1 arány kiszámítására az almalevesen keresztül
Nyersanyag | Mennyiség | Zsír | Fehérje + Szénhidrát |
---|---|---|---|
Alma | 100 g | 0 g | 7,1 g |
Tejszín | 100 g | 30 g | 5,6 g |
Tojássárgája | 1 db | 4,9 g | 2,5 g |
Fűszerek | ízlés szerint, de cukor helyett édesítőszer! | ||
ÖSSZESEN: | 34,9 g | 15,2 g | |
x4 = 60,8 | |||
60,8-34,9=25,9 | |||
Vaj (4:1) | 32,5 g |