További gyakori kérdések

további kérdések

Az alábbiakban a ketogén diétával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket gyűjtöttük össze.

 

1. Mi a ketogén diéta?

Ezt a diétát alkalmazzák az epilepszia kezelésére. A diéta egy magas zsír-, alacsony szénhidrát és fehérje tartalmú étrend, amit dietetikus szakember a beteg egyéni igényeihez, toleranciájához igazít.

 

2. Hogyan működik a ketogén diéta?

A meghatározott összetételű táplálék mellett a szervezetben ketonok keletkeznek, amelyek a tapasztalatok szerint segítenek a rohamok számának csökkentésében.

 

3. Mikor derül ki a hatásossága?

A diéta hatásossága egyénenként eltérő lehet. Néhány esetben napok, hetek alatt csökken a görcsök száma, de van, akinél ez néhány hónapot is igénybe vesz. A diétát 3 hónapos hatástalanság esetén lehet csak eredménytelennek nyilvánítani.

 

4. Szükséges-e a kórházi befekvés a diéta kezdetekor?

Nem. Jelenleg a diéta bevezetése otthoni körülmények között zajlik, 10-14 nap alatt. Gyermektől függően ez az idő hosszabb is lehet.

 

5. A beteg hogy fogja érezni magát a diéta alatt?

A bevezetéskor felléphetnek bizonyos kellemetlen tünetek: álmosság, rossz közérzet, hányinger. A diéta megszokása után, a közérzet már jónak mondható. A gyerekek élénkebbek, aktívabbak lesznek, javul a tanulási képességük. A közösségbe jobban megtalálják a helyüket. Lehet óvodába, iskolába járni, a gyermek részt vehet különféle rendezvényeken (farsang, bál, stb.), táborokban.

6. Mennyi ideig kell diétázni hatásosság esetén?

Jelenleg a diéta alkalmazását 2 évig javasoljuk (egyes esetekben tovább is folytatható). Ez idő alatt az idegrendszer kóros aktivitása normalizálódhat és a diéta elhagyásával, esetleg gyógyszerek szedésével a betegség karbantartható. A ketogén diéta abbahagyásakor is szükséges dietetikus szakember bevonása, mert a hagyományos étkezésre való átállás nem mindig zökkenőmentes.

 

7. Ki állíthatja össze az étrendet?

Az étrendet kezdetben dietetikus állítja össze. A dietetikus táplálkozástudomány területén hivatalosan elismert személy, aki a táplálkozástudományi ismereteit az egészséges és a beteg egyének élelmezésére és oktatására alkalmazza. Már a kórházi tartózkodás előtt felkészíti a beteget a várható eseményekre, és segít elsajátítani a ketogén diéta részleteit. Később a szülő/gondozó bevonásával történik az étrend összeállítása, majd megfelelő gyakorlattal, és bizonyos idő után elegendő a dietetikus felügyelete is.

 

8. Ki módosíthat az étrend összeállításán?

Az étrenden dietetikus módosíthat csak. Ezt végezheti önállóan, vagy orvosi javallatra.
A szülőnek/gondozónak TILOS önkényesen változatni a tápanyagarányon. Probléma esetén azonnal telefonáljon a gondozó dietetikusnak.

 

9. Elhagyható-e a gyógyszer?

Ennek megítélése nem a szülő/gondozó és nem a dietetikus feladata. Valószínűleg csökkenthető, sőt bizonyos esetekben teljesen elhagyható a gyógyszeres kezelés. Ennek eldöntése azonban kizárólag a kezelőorvos joga. A diéta megkezdésekor azonban még általában az eredeti gyógyszerelést kell alkalmazni, csak néhány hónap múlva várható annak módosítása.

 

10. Vannak-e mellékhatások, mik azok és kivédhetők-e?

A diétának lehetnek bizonyos mellékhatásai, ám ezek még mindig kevésbé károsítják a szervezetet, mintha a diétát nem tartaná a gyermek. Sokszor a korán jelentkező mellékhatások a diéta megszokásával megszűnnek: székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás.
Hosszabb távon is fennállhatnak a következő tünetek: magas vérzsírszint, alacsony magnézium- és nátriumszint, vesekőképződési hajlam, csontritkulási hajlam, vashiányos vérszegénység. Ezen betegségek egy részét gyógyszeresen – vitaminok, ásványi anyagok adásával, illetve megfelelő diéta alkalmazásával – el lehet kerülni. A mellékhatások azonban nem mindenkinél fordulnak elő, és a diéta abbahagyásával a szövődmények többsége megszűnik.

 

11. Milyen táplálék kiegészítésre van szükség?

Szükség lehet egyes vitaminok, ásványi anyagok pótlására: kalcium (Ca), magnézium (Mg), nátrium (Na), vas (Fe), stb.
Ezek szükségességét laboratóriumban kell ellenőrizni, és csak orvosi javaslatra lehet szedni.

 

12. Milyen nehéz a diétás ételeket elkészíteni?

Az étrend elkészítése kezdetekben nehéz lesz, hiszen más technológiákhoz, más ételek készítéséhez szokott a szülő/gondozó. Egy idő múlva azonban már ez is a napi rutin része lesz és nem fog semmilyen nehézséget okozni sem az étrend összeállítása, sem az étel elkészítése.

 

13. Miért kell a speciális tápszert szedni?

A speciális tápszert olyan mennyiségben javasolt szedni, amely biztosítja a gyermek fehérjeszükségletét, hogy a növekedése és fejlődése biztosítva legyen. A speciális tápszer vitamin és ásványianyag tartalma segít megelőzni a hiányállapotokat. A speciális tápszer olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyekből könnyen kialakulnak a szükséges keton testek. A speciális tápszer önállóan is fogyasztható, így jelentősen könnyít a diéta elkészítésén.

 

14. Milyen nehéz a diétát betartani?

Itt is elmondható, hogy a kezdetekben nem lesz könnyű, főleg, hogy az eddigi ételeit a beteg nem fogyaszthatja, még akkor sem, ha nagyon megkívánja. A későbbiek során már nem a zsíros ételek elfogyasztása lesz nehéz, hanem a kísértések elkerülése. Semmiféle kínálásra nem szabad a megadottól eltérő ételeket fogyasztani. Egyes esetekben az is probléma lehet, hogy a megadott mennyiségeket el kell fogyasztani.

 

15. Mik a melléevés veszélyei?

Sajnos mindenkinél előfordul a legnagyobb odafigyelés mellet is a melléevés. Ilyenkor a gyermek állapota rosszabbodik, vagyis gyakoribbá válik az epilepsziás esemény. Ekkor a diétát újra kell kezdeni.

 

16. Hogyan ellenőrizhető a diéta helyessége?

A helyes diéta hatására a vizeletben ketontestek jelennek meg, amelyek jelenlétét és mennyiségét Ketostix segítségével pár perc alatt lehet ellenőrizni. Ezen kívül szükséges egy táplálkozási és rohamszám naplót vezetni, valamint rendszeresen részt venni a felülvizsgálatokon.

 

17. Mit tudjon a környezet (rokonok, gondozók, pedagógusok, stb.)?

Mindenképp tudjanak arról, hogy a gyermek diétázik és hogy ez a diéta mit jelent és miért kell ezt folytatni. Tisztázni kell, hogy a gyermek nem kaphat más ételt csak a sajátját. Ellenkező esetben kezdődhet ismét a diéta bevezetése, ami kellemetlen a gyermek számára.