Hogyan fogja érezni magát a gyermekem a terápia alatt?

terápia alatt

Az elején előfordulhatnak kellemetlen mellékhatások (aluszékonyság, fáradékonyság). Ezek az első két hét után elmúlnak majd. A terápia alatt a gyermekek élénkebbé és fejleszthetőbbé válnak.

 

Milyen mellékhatásai vannak a terápiának?

  • Általában elmondható, hogy nagyon kevés mellékhatás tapasztalható a terápia ideje alatt. Kezdetben hányás, hasmenés esetleg székrekedés tapasztalható, de ez az étrend módosításával jól karbantartható.
  • Hosszútávon a veseműködés rendszeres ellenőrzése javasolható, bár ennek szükségessége a napi megfelelő folyadék fogyasztásával megelőzhető.
  • Szakirodalmi adatokban olvashatunk még a csontrendszer zavarait érintő mellékhatásokról, de ezek megelőzhetőek a tápszer használatával, amiben a kalcium és D-vitamin mennyiségét kétszerezték.

 

A rohamszám csökkenés mellett milyen egyéb eredmények tapasztalhatóak a terápia ideje alatt?

  • A ketogén terápia egyik legnagyobb eredménye a rohamszám és a roham hosszúságának csökkenése mellett, hogy a gyermekek fejleszthetővé válnak. Növekedik a koncentráció-képességük, éberebbek lesznek, fejlődik a motoros és pszichomotoros képességük, csökken a zavartságuk és figyelemzavaruk valamint javul a középtávú memóriájuk.
  • Ha a ketogén diéta hatására a rohamszám nem is szűnik meg, de a felére csökken, vagy a rohamok időtartama rövidebb lesz, lefolyása enyhébb, vagy javul az EEG görbe, nem romlik tovább a gyermek IQ-ja, már az is nagy eredménynek számít.
  • A szülők és a gyermeket gondozó pedagógusok, konduktorok, logopédusok gyakorta elmondják, hogy a diéta hatására a kognitív funkciók is javulnak a gyerekeknél. A figyelmüket jobban tudják összpontosítani, kitartóbban játszanak, nem fáradnak el olyan hamar, jobb lesz a koordinációs készségük, nyitottabbak, érdeklődőbbek lesznek, élhetőbb lesz számukra – és szüleik számára is – a világ.