Ketogén diéta az epilepszia kezelése során

epilepszia
Az epilepszia kezelése során gyakran felmerül a ketogén diéta lehetősége, főleg azon betegek körében, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre. 

 

A ketogén diéta lényege

A ketogén diéta egy magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta, amit olyan epilepsziás betegek esetében alkalmaznak, akik nem reagálnak az epilepszia kezelésének gyógyszeres módjára. A diétát úgy alakították ki, hogy utánozza az éhezés állapotát, amely során a szervezetünk az előnyben részesített energiaforrás, a szénhidrát hiányában a testzsírt égeti energiaforrásként.

 

Az epilepszia kezelése

Régóta köztudott, hogy van, akinél a böjtölés segíthet csökkenteni a rohamok gyakoriságát. Valójában az éhezést a rohamok kezelésének elősegítésére már legalább i.e. 500 óta alkalmazták1. Habár a böjtölés segíthet a rohamok gyakoriságának kontrollálásában, hosszú távon nem alkalmazható az epilepszia kezelésére, mivel a szervezet zsírtartalékai végül elfogynak, így éhezés alakul ki. (Figyelem! A böjtölést soha ne alkalmazzuk, hacsak azt orvos el nem rendeli.)

Az olyan epilepsziás betegeknek, akiknél az antiepileptikumok hatástalanok, körülbelül 30%-ának adhat reményt a ketogén étrend2. Jelentős mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre – többek között retrospektív és randomizált kontrollált vizsgálatokból – arra, hogy a ketogén étrend a gyermekek körülbelül felénél legalább kis mértékű javulást idéz elő az epilepsziás rohamok előfordulásában.

Az epilepszia esetén a ketogén diéta ma már elérhető az Egyesült Államokban csaknem minden vezető gyermekepilepszia központban, valamint egészségügyi központokban világszerte. Magyarországon hat Gyermekneurológiai Központ jogosult az epilepszia kezelésére, a terápia rezisztens epilepsziás gyermekek ketogén diétájának segítésére és megvalósítására.

 


1 Wheless JW. History of the ketogenic diet. Epilepsia. 2008 Nov;49 Suppl 8:3-5.
2 Brodie MJ. Diagnosing and predicting refractory epilepsy. Acta Neurol Scand Suppl 2005;181:36-9.