Ketogén terápia

ketogén terápia

Az elfogyasztott zsiradék úgy alakul át a szervezetben, hogy a belőlük felszabaduló úgynevezett „keton-testek” elősegítik a rohamszámok csökkenését. Ugyanakkor a szervezet működéséhez és a gyermek fejlődéséhez szükséges energiát, fehérjét és különböző tápanyagokat is biztosítja. A terápia bármilyen epilepsziás roham esetén javasolható.

Az utóbbi időben megsokasodott azon tudományos cikkek száma (évente 30-50 új cikk jelenik meg nemzetközi szakirodalmakban), melyek a ketogén-terápiával, annak hatékonyságával és eredményességével foglalkoznak.

A cikkek alátámasztják, hogy a terápiára való reagálás aránya egyenértékű a gyógyszeres terápiával. Bizonyítottan csökkenti a rohamok számát, valamint azok erősségét is. Ugyancsak bizonyított és minden irodalom hangsúlyozza, hogy a ketogén-diéta mellett nem alakulnak ki a figyelmet és koncentrációt negatívan befolyásoló mellékhatások, melyek a gyógyszerek nagy része mellett megfigyelhetőek.

Ezek a tanulmányok összefoglaló és összehasonlító vizsgálatokból állnak, mivel már számos országban létrejöttek olyan epilepszia központok, melyek a ketogén-terápiát alkalmazzák. Magyarországon jelenleg hat ilyen központ működik.

Sok cikkben olvasható, hogy utánozza az éhezést, bár ez csak részben igaz. Igaz abból a szempontból, hogy az anyagcserét rákényszeríti, hogy az energianyerésre a zsírokat használja, amelyből jelentős mennyiségű ketontest képződik, és így a szervezet ún. ketotikus állapotba kerül. Nem éhezik viszont a szervezet abból a szempontból, hogy nem kell éhség érzetet megélnie. A ketogén diétával megfelelő energia bevitel valósul meg. Az éhezést a szervezet csak pár napig tolerálja, míg a ketogén diétát akár évekig.