A ketogén diéta története az epilepszia kezelése során

epilepszia kezeléseA ketogén diéta olyan epilepsziás betegeknél alkalmazható, akik nem reagálnak az epilepszia gyógyszeres kezelésre. A diéta során a szervezet minden energiát és fehérjét megkap, de minimalizáljuk a szénhidrát bevitelt, ami a rohamok csökkenéséhez vezet. Ilyenkor a szervezetünk az energianyerésre a zsírokat használja fel, utánozva az éhezés állapotát. Bár az éhezéssel ellentétben a diétát akár évekig is tolerálja a szervezet.

Régóta köztudott, hogy van, akinél a böjtölés segíthet csökkenteni a rohamok gyakoriságát. Valójában az éhezést a rohamok kezelésének elősegítésére már legalább i.e. 500 óta alkalmazták1.

Epilepszia és ketogén diéta – az első eredmények

1921-ben Dr. R. M. Wilder, a minnesotai Mayo Klinika orvosa feltételezte, hogy a koplalásnak megfelelő anyagcsere-állapot hosszabb távon is fenntartható egy úgynevezett „ketogén étrenddel”, amely az éhezést utánozza az étrend szénhidráttartalmának minimalizálásával és nagy mennyiségű zsírbevitel biztosításával2. A testzsír energiaforrásként való égetése helyett a szervezet az étrenddel bevitt zsírokat használja üzemanyagként, és tartósan a „ketózis”-nak nevezett állapotban marad, amíg az étrendet szigorúan betartjuk. 1925-ben Dr. M. G. Peterman, szintén a Mayo Klinikáról, publikált egy tanulmányt a Journal of the American Medical Association (az Amerikai Orvosok Egyesületének folyóirata) c. lapban, amelyben kimutatta, hogy a ketogén étrendet folytató epilepsziás betegek több mint 50%-ánál szignifikánsan javult a rohamok előfordulása3. A ketogén étrendet széles körben alkalmazták az epilepsziában az 1920-as és 1930-as években. Az 1930-as évek végén, az epilepszia elleni gyógyszerek egy új csoportjának bevezetése után a ketogén diéta népszerűsége csökkent, és az epilepszia kutatás hangsúlya az epilepszia elleni gyógyszeres kezelések felé tolódott.

A ketogén diéta alkalmazása egészen 1994-ig csökkenő tendenciát mutatott, amikor a Dateline NBC c. műsor egy epizódjában bemutatták Charlie Abrahams, egy hollywoodi filmrendező, Jim Abrahams fiának történetét. Charlie-nál olyan epilepszia alakult ki, amely nem reagált az epilepszia elleni gyógyszerekre. Jim hallott a ketogén diétáról, amely akkor még mindig elérhető volt a baltimore-i John Hopkins Egyetemen, Marylandben. Az Abrahams család keresztülutazta az országot, hogy Charlie elkezdhesse a diétát a John Hopkinsban. Charlie rohamai hamarosan megszűntek, és a szülei elindították a Charlie Alapítványt, hogy felhívják a figyelmet a ketogén étrendre, mint egy lehetőségre a terápiarezisztens epilepszia esetén. 1997-ben Abrahams Meryl Streep főszereplésével megrendezte a Sohasem ártok c. filmet (eredeti cím: Do Not Harm), amely egy olyan fiúról szól, akinél terápia rezisztens epilepszia alakul ki és a ketogén étrend hatékony eredményeket mutat.

A ketogén diéta az 1990-es évektől kezdve ismét egyre jobban a figyelem központjába került, megnövekedett a szakmai, klinikai érdeklődés és a közérdeklődés is.

Napjainkban a ketogén étrenddel kapcsolatos kutatások korábban soha nem tapasztalt mennyiségben kerülnek publikálásra4.

 


1 Wheless JW. History of the ketogenic diet. Epilepsia. 2008 Nov;49 Suppl 8:3-5.

2 Turner Z & Kossoff EH. The Ketogenic and Atkins Diets: Recipes for Seizure Control. Practical Gastroenterology. 2006 Jun : 53-64.

3 Peterman MG. The ketogenic diet in epilepsy. JAMA 1925;84(26):1979-1983

4 Morandi G, et al. A bibliometric study of scientific literature on the dietary therapies for epilepsy in Scopus. Nutritional Neurosciences. 2014 Mar 17

5 Brodie MJ. Diagnosing and predicting refractory epilepsy. Acta Neurol Scand Suppl 2005;181:36-9.